Chakra - TopConsulenten

Het belang van de hoofdchakra’s in het lichaam

De letterlijke vertaling van Chakra in het sanskriet is wiel of schijf. In yoga, meditatie en ayurveda verwijst deze term naar wielen van energie door het hele lichaam. Er zijn zeven hoofdchakra’s, die de ruggengraat vormen, beginnend vanaf de basis van de ruggengraat tot aan de kruin van het hoofd. Om een ​​chakra in het lichaam te visualiseren, stel je een wervelend rad van energie voor waar materie en bewustzijn samenkomen. Deze onzichtbare energie, Prana genaamd, is een vitale levenskracht, die ons levend, gezond en vitaal houdt.

Het belang van de hoofdchakra’s in het lichaam

Deze wervelende wielen van energie komen overeen met massieve zenuwcentra in het lichaam. Elk van de zeven hoofdchakra’s bevat bundels zenuwen en belangrijke organen, evenals onze psychologische, emotionele en spirituele staat. Omdat alles in beweging is, is het essentieel dat onze zeven hoofdchakra’s open, uitgelijnd en vloeiend blijven. Als er een blokkade is, kan er geen energie stromen. Denk aan iets eenvoudigs als jouw badkuipafvoer. Als je te veel haar in de afvoer laat lopen, zal de badkuip een back-up maken met water, stagneren en uiteindelijk zullen bacteriën en schimmels groeien. Dat geldt ook voor ons lichaam en de chakra’s.

Het openhouden van een chakra is meer een uitdaging, maar niet zo moeilijk als je je bewust bent. Omdat geest, lichaam, ziel en geest innig met elkaar verbonden zijn, zal het besef van een onbalans in een gebied helpen om de anderen weer in balans te brengen.

De chakra’s die er toe doen

De eerste drie chakra’s, beginnend bij de basis van de wervelkolom, zijn de belangrijkste chakra’s. Ze zijn meer fysiek van aard.

Muladhara

De Muladhara is het chakra van stabiliteit, veiligheid en onze basisbehoeften. Het omvat de eerste drie wervels, de blaas en de dikke darm. Wanneer dit chakra open is, voelen we ons veilig en onbevreesd.

Svadhisthana

Het Svadhisthana-chakra is onze creativiteit en seksueel centrum. Het bevindt zich boven het schaambeen, onder de navel, en is verantwoordelijk voor onze creatieve expressie.

Manipura

Het Manipura-chakra betekent schitterend edelsteen en het is het gebied van de navel tot het borstbeen. Het derde chakra is onze bron van persoonlijke kracht.

Anahata

Gelegen in het hartcentrum, het vierde chakra, is anahata in het midden van de zeven en verenigt de lagere chakra’s en de bovenste chakra’s met de geest. De vierde is ook spiritueel maar dient als een brug tussen ons lichaam, emoties en geest. Het hartchakra is onze bron van liefde en verbinding.

Wanneer we door onze fysieke chakra’s werken, kunnen we de spirituele chakra’s vollediger openen.

Vishuddha

Het Vishuddha-chakra is het vijfde chakra, gelegen in het gebied van de keel. Dit is onze bron van verbale expressie en het vermogen om onze hoogste waarheid te spreken. Het vijfde chakra omvat de nek, schildklier en bijschildklieren, kaak, mond en tong.

Ajna

Het Ajna-chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen in. Het wordt ook het chakra ‘derde oog’ genoemd. Ajna is ons centrum van intuïtie. We hebben allemaal een gevoel van intuïtie, maar we mogen er niet naar luisteren. Focus op het openen van het zesde chakra zal je helpen dit vermogen te verbeteren.

Sahaswara

Het Sahaswara-chakra bevindt zich aan de kruin van het hoofd. Dit is het chakra van verlichting en spirituele verbinding met ons hogere zelf, anderen en uiteindelijk met het goddelijke. Het bevindt zich aan de kruin van het hoofd.

Bewustzijn

Bewustzijn van welke van jouw chakra’s uit balans zijn, is de sleutel om ze op één lijn te brengen. Onze lichamen zijn voortdurend in beweging tussen balans en onbalans. Tenzij je een duidelijk probleem hebt in een deel van het lichaam, kan onbalans moeilijk te detecteren zijn. Dat gezegd hebbende, is het goed om bewustzijn naar je lichaam en geest te brengen en te leren van de signalen en aanwijzingen.

Regelmatige obstipatie kan bijvoorbeeld wijzen op een blokkade in het eerste chakra. Een terugkerende zere keel laat aanwijzingen achter naar een geblokkeerde vijfde chakra. Frequente hoofdpijn rond het gebied van het voorhoofd kan betekenen dat jouw zesde chakra wordt geblokkeerd. Wil je hier nou meer over weten? Of ben je benieuwd waar jouw pijn vandaan komt en hoe je dit kunt oplossen?