Stress - TopConsulenten

Hoe kun je dagelijkse stress bestrijden?

Het is onvermijdelijk in deze moderne tijd. Om te beginnen hebben de meesten van ons een te volle agenda, onze dagen gevuld met gevechten door het verkeer, uitstapjes naar drukke supermarkten, veeleisende banen, echtgenoten en kinderen met eindeloze lijsten van behoeften waaraan moet worden voldaan – om maar te zwijgen van de druk om voldoende aandacht te besteden aan ons eigen fysieke en emotionele welzijn.

De sleur

Op onze dagelijkse takenlijsten zijn activiteiten als een uur bewegen, massage of eenvoudige uitvaltijd meestal de laatste dingen die moeten worden ingelast. We zien deze niet als benodigdheden, maar als luxe; dit zijn de dingen waarvan we denken dat we het kunnen en moeten uitstellen om te neigen naar andere, zogenaamd belangrijkere items. We kunnen ons zelfs schuldig voelen als we wat tijd nemen om aan onze eigen behoeften te voldoen, wanneer er zoveel andere dringende verplichtingen zijn om te beheren.

Onderzoek toont echter aan dat jongleren met negativiteit hetzelfde negatieve effect kan hebben op onze gezondheid, zowel emotioneel als fysiek, als het voortduren van een meer traumatische gebeurtenis. Wanneer het in die context wordt bekeken, wordt het veel duidelijker dat betere technieken voor stressbeheer hard nodig zijn – en ze moeten eenvoudig, snel en toegankelijk genoeg zijn om te voldoen aan onze volle agenda’s.

Iedereen weet immers dat gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging effectief kunnen zijn in het verminderen van spanning en stress, maar het is niet altijd gemakkelijk om tijd te maken voor zelfgemaakte maaltijden of lichaamsbeweging. Er zijn echter verschillende dingen die we snel en gemakkelijk op een regelmatige basis kunnen doen om de spanning te verminderen en een innerlijk gevoel van kalmte te creëren. Lees verder…

Knuffel degene die je liefhebt.

Naast lichaamsbeweging is knuffelen een andere bekende stressverlichter. Het enige wat nodig is, zijn een paar momenten van knuffelen of hand in hand om de hormonale veranderingen die nodig zijn (verlaagd cortisol, verhoogde serotonine) te creëren om dat liefdevolle gevoel te krijgen. De volgende keer dat je gestresst bent, pak je je lieveling, je beste vriend of je kleine en wikkel je je armen even om elkaar heen. In minder dan een minuut geniet u van een duidelijk gevoel van comfort, samen met het gevoel dat uw zorgen wegglippen.

Neem je vitamines.

Gezond eten en thuis koken kan een echte uitdaging zijn in het kader van een boordevol schema – wie heeft tijd om boodschappen te doen voor verse, gezonde producten. Maar dat betekent niet dat je moet bezuinigen op het opnemen van belangrijke vitamines en mineralen in jouw dieet. Vitamine C en E helpen bijvoorbeeld stresshormonen te reguleren en jouw bloeddruk te verlagen. Een dagelijkse inname van een multivitamine – een die C en E bevat, samen met andere belangrijke voedingsstoffen – kan belangrijke voordelen bieden die de spanning verminderen.

Kies voor gezonde voeding.

Het blijkt dat niet alle stress-etende mensen zich tot voedsel wenden om de zenuwen te kalmeren als je gespannen en moe bent. Lege calorieën zoals snoep, chips of ijs zijn niet de juiste middelen om het te doen; in feite kunnen deze voedingsmiddelen je stress op de lange termijn juist verhogen, omdat ze op lange termijn bijdragen aan hoge bloeddruk, obesitas en andere gezondheidskwesties.

Zelfs op de korte termijn kunnen ze bijdragen aan emotionele stress, simpelweg vanwege het schuldgevoel en het falen van gezond eten. Ga in plaats daarvan voor bewezen stressveroorzakende voedingsmiddelen zoals avocado’s, pistachenoten en andere noten, zalm, havermout, melk en spinazie. Deze voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen zoals calcium (melk, spinazie), vitamine E (pistachenoten en andere noten), omega-3 vetzuren (zalm), kalium (avocado’s) en vezels (havermout, avocado’s) waarvan bekend is dat ze de vermoeidheid verminderen en het stresshormoon cortisol, terwijl het je helpt om je comfortabel vol te voelen – dus je zult uiteindelijk niet naar die zak chips in een zwak moment reiken, en er later spijt van krijgen.

Stress en de gevolgen ervan staat in relatie tot gezondheid. Belangrijk dus om stress te controleren en te kiezen voor een gezonde levensstijl.

Praat met een topconsulent over hoe je dit het beste kunt implementeren in jouw drukke bestaan.