Hoe herken je narcisme?

Narcisme – Hoe ga je ermee om?

Narcisme, je hebt er vast wel eens van gehoord. Wanneer iemand alleen maar aan zichzelf denkt dan noemen mensen diegene al snel een ‘narcist’. Echter is het niet altijd zo eenzijdig als er wordt beweerd. Ken je iemand waarvan je vermoedt dat deze last heeft van narcistische karaktertrekken? Of denk je dat je zelf mogelijk een narcist bent? In dit artikel lees je alles over narcisme en over de manieren waarop je er zo goed mogelijk mee om kunt gaan.

Wat is narcisme eigenlijk – betekenis

Voordat we in kunnen gaan op de kenmerken van een narcist is het noodzakelijk om even stil te staan bij het begrip ‘narcisme’ zelf. Het is lastig om te herkennen of iemand narcistisch is. Dit komt met name doordat het een stoornis is die niet de boventoon hoeft te voeren in het dagelijks leven. Bij een narcistisch persoon is er sprake van een stoornis op het gebied van het reflecteren op het zelfbelang. Wat wordt hiermee bedoeld? Een narcist zal zichzelf boven anderen stellen. Dit kan inhouden dat de narcist een te hoge mate van bewondering heeft voor zichzelf. Door dit superioriteitsgevoel is het mogelijk dat deze persoon anderen onzeker maakt.

Narcisme - hoe ga je ermee om?

Echter kennen mensen met een narcistische persoonlijkheid ook een keerzijde. Veel narcisten hebben namelijk een zeer laag gevoel van eigenwaarde op bepaalde momenten in het leven. Deze onzekerheid kan als erg vervelend worden ervaren, al helemaal als je je normaal (te) goed voelt. Doordat narcisme vaak pas later wordt ontdekt is het voor mensen die hier last van hebben vaak lastig om hulp te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat de narcistische persoonlijkheid zorgt voor een hoop ongemak in het dagelijks leven.

Bekende kenmerken van een narcist

Nu je wat meer weet over de definitie van een persoon met een narcistische persoonlijkheid is het tijd om te kijken naar bekende kenmerken van narcisten. We hebben hieronder de belangrijkste kenmerken van narcisme voor je onder elkaar gezet.

  • Narcisten hebben het idee dat ze specialer zijn dan anderen
  • Mensen met een narcistisch karakter willen graag bewonderd worden
  • Sommige narcisten hebben een verslaving aan aandacht
  • Narcisten kunnen een gebrek aan empathie hebben voor naasten
  • Narcisten vertonen vaak een enorme drang naar macht
  • Iemand met narcisme heeft een ego wat buiten proportie is
  • Mensen met narcisme hebben vaak geen schuldgevoelens

Belangrijk om te weten is dat dit lijstje niet limitatief is of dat je je in de volledige lijst moet vinden om geclassificeerd te worden als een narcist. Andersom is het ook zo dat je niet gelijk een narcist bent als je last hebt van een van de bovenstaande kenmerken. Je kunt pas spreken pas van een narcist wanneer iemand meerdere van de bovenstaande kenmerken in zichzelf herkent en wanneer de narcistische trekjes veel invloed hebben op het dagelijks leven.

Verschil tussen man en vrouw

Er wordt nog wel eens gedacht dat alleen mannen last kunnen hebben van een narcistische persoonlijkheid. Dit is alleen een fabeltje. Ook vrouwen zouden een narcist kunnen zijn. Wel is het zo dat de vrouwelijke narcisten wat minder dominant zijn dan de mannelijke tegenhangers. Hoe herken je dit? Vrouwen zetten eerder een neppe persoonlijkheid op om net te doen alsof ze vriendelijk of zorgzaam zijn. Daar komt bij dat vrouwen minder vaak fysiek superieur proberen te zijn ten opzichte van de mannen. Een mannelijke narcist kan soms extreem veel aandacht besteden aan zijn lichaamsbouw of spiermassa.

Hoe kan je omgaan met narcisme bij jezelf

Vermoed je dat jijzelf een narcist bent? Je bent dan in ieder geval al goed op weg. Dit laat namelijk zien dat je een bepaalde mate van zelfreflectie kan toepassen in het dagelijks leven. Door zelfreflectie is het makkelijker om aan jouw problemen te werken. Denk je dat je narcisme hebt dan raden wij je aan om contact op te nemen met een coach. Een coach is namelijk bekend met verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen en kan deze bij jou herkennen. Door het gesprek aan te gaan en je eigen denkpatronen in gedachten te brengen is het mogelijk om de narcistische trekjes af te vlakken. Dit zal met name gedaan worden met behulp van CBT, ook wel Cognitive Behavorial Therapy. Dit is een zeer laagdrempelige methode waarbij er met name wordt gekeken naar hoe je eigenlijk over jezelf denkt en wat je met je emoties doet.

Hoe kan je omgaan met narcisme bij anderen

Vermoed je dat iemand in je naaste omgeving last heeft van narcisme? Ga dan iets anders te werk dan wat hier bovenstaand beschreven staat. Maak het bespreekbaar. Zorg ervoor dat je geen vijandige houding aanneemt ten opzichte van de andere persoon. Roepen dat de ander hulp moet zoeken is nu eenmaal niet bevorderend voor de relatie. Blijf altijd open staan tegenover de ander. Herinner jezelf aan het feit dat narcisme niet iets is waar je zomaar iets aan kunt doen. Als je merkt dat de andere persoon veel last heeft van zijn narcistische trekjes dan zou je het gesprek aan kunnen gaan met diegene.

Het is goed mogelijk dat je na afloop van dit artikel narcisme bij jezelf of bij iemand anders herkent. In dit geval hoef je er niet helemaal alleen voor te staan. Het is namelijk mogelijk om met behulp van een coach aan de problemen te werken die je in het dagelijks leven zou kunnen ondervinden door het narcistische karakter. Een coach kan je helpen met alle zaken op het gebied van geluk, welzijn, liefde en spiritualiteit. Het TopConsulenten platform maakt het mogelijk om eenvoudig en snel in contact te komen met een coach die jou verder kan helpen. Een goed gesprek helpt echt.


Geplaatst

in

door

Tags: