Relatietherapie - vragen over liefde

Relatietherapie – Wat heb je eraan?

Een goede relatie, wie wilt dat nu niet? Hoewel een relatie op het eerste oog relatief makkelijk lijkt zijn er ontzettend veel mensen die een bepaalde mate van wrijving ondervinden in hun relatie. Deze mensen zouden wel eens baat kunnen hebben bij een gesprek met een relatietherapeut. Nu is het alleen zo dat veel mensen dit een beetje eng vinden. Dit komt met name door het feit dat zij niet weten wat relatietherapie eigenlijk inhoudt. In dit artikel laten wij je daarom meer zien over het belang van relatietherapie voor het verhelpen van eventuele relatieproblemen.

Wat is relatietherapie – het doel van een relatietherapeut

Straks zullen we gaan kijken naar de grootste voordelen van relatietherapie. Maar voor het zover is doen we er verstandig aan om even naar het begrip zelf te kijken. Wanneer kun je spreken van relatietherapie? Zoals je wel aan de naam kunt zien draait deze vorm van therapie volledig om het versterken of verbeteren van jouw relatie. Tijdens het gesprek met de relatietherapeut zal de focus met name gelegd worden op de volgende vier vragen:

  • Hoe kunnen jullie het oude gevoel terugkrijgen in de relatie?
  • Hebben jullie meer ruzie in verhouding tot anderen?
  • Hoeveel vrijheid geven jullie elkaar in de relatie?
  • Kunnen jullie elkaar nog vertrouwen in de relatie?

Deze gesprekken vinden altijd met z’n tweeën plaats. Het is namelijk noodzakelijk dat jullie er samen open over zullen zijn. In veel gevallen zal de relatietherapie aan te merken zijn als EFT relatietherapie. EFT staat voor Emotional Focus Therapy, een vorm van therapie waarbij er dus echt wordt gekeken naar de emoties van beide partijen. Liefde is nu eenmaal niet altijd rationeel. Hoeveel behandelingen met de relatietherapeut zijn er eigenlijk nodig? Dit hangt volledig af van de mate van wrijving die er bestaat in de relatie. Over het algemeen zullen er tussen de 5 en 10 behandelingen nodig zijn, al kan hier altijd van worden afgeweken.

Voor wie is relatietherapie bedoeld?

Relatietherapie is met name bedoeld voor de mensen die nog wel met elkaar in een relatie willen zijn, maar die merken dat het allemaal niet zo goed meer loopt als voorheen. Een gesprek met een relatietherapeut is dan ook niet bedoeld voor de mensen die echt niet meer met elkaar door een deur kunnen en die het liefst zo snel mogelijk willen scheiden. Beide partijen moeten nog een sprankje hoop hebben op het afronden van de relatieproblemen die er in de afgelopen maanden of jaren zijn ontstaan. We hebben een aantal bekende kenmerken voor je op een rijtje gezet die duiden op een aantal relatie problemen die mogelijk verholpen kunnen zijn:

  • Je voelt je een stuk minder aantrekkelijk aangetrokken tot je partner
  • Je kijkt niet altijd meer uit naar tijd met je partner 
  • Problemen met slapen doordat je blijft piekeren over de relatie
  • Je deelt meer met de mensen om je heen dan met je geliefde
  • Je merkt dat er veel onderlinge wrijving ontstaat in de relatie
  • Ruzie met je partner komt steeds vaker voor dan voorheen

De voordelen van een relatietherapeut

Er zitten een aantal belangrijke voordelen aan het volgen van EFT relatietherapie voor het verhelpen van jullie relatie problemen. Het belangrijkste voordeel is dat je door middel van relatietherapie leert hoe je beter kunt communiceren binnen de relatie. Een verkeerde vorm van communicatie is een van de grootste oorzaken van problemen binnen de relatie. Doordat je tijdens de gesprekken een andere visie voorgelegd krijgt leer je hoe jouw partner tegen jullie problemen aankijkt. Aan de hand van duidelijke adviezen wordt er duidelijk gemaakt wat jullie er aan kunnen doen om elkaars emoties beter te begrijpen en om zo de band net even wat beter aan te sterken.

Een ander groot voordeel is dat relatietherapie een veilige omgeving biedt waarin er op een volkomen vrije manier gepraat kan worden. Deze vrije omgeving is van noodzakelijk belang als je echt tot de kern van de problemen wilt komen. Vaak zorgt deze veilige omgeving er al voor dat mensen meer open en minder terughoudend zijn. Het laatste voordeel is dat een goede vorm van EFT relatietherapie het mogelijk maakt om disfunctionele patronen op te sporen en deze te doorbreken. Dit zal je niet alleen profijt binnen de relatie opleveren, maar ook voor andere situaties in het dagelijks leven. Het is niet voor niets dat er ieder jaar veel mensen kiezen voor een gesprek met een relatietherapeut.

Online relatie coaching – dé meest toegankelijke optie

Het is niet noodzakelijk om fysiek op afspraak te komen bij een relatietherapeut of relatiecoach. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht. Integendeel, steeds meer therapeuten en coaches bieden een online service aan. Middels deze online coaching kan je op een eenvoudige manier aan de relatie werken. Het voordeel hiervan is dat je de coaching op een tijdstip kan doen waarop het jou uitkomt. Vaak krijg je tijdens de online coaching handige tips en tricks die je toe kunt passen in het dagelijks leven om wat dichter naar elkaar toe te groeien. Middels de juiste oefeningen kunnen een groot aantal relatie problemen worden verholpen.

Praten over liefde en relatie

Het is goed mogelijk dat je na het lezen van dit artikel graag zelf eens een gesprek aan wilt knopen over dit onderwerp. Dat hoeft niet direct een relatietherapeut te zijn. Op het TopConsulenten platform vind je coaches die met jou het gesprek aan gaan over liefde en relatie. Coaches die je kunnen helpen op het gebied van geluk, welzijn, spiritualiteit en liefde. Iemand die op een luchtige en laagdrempelige manier met jou over dit onderwerp praat. Door het gesprek aan te gaan is het mogelijk om een groot aantal relatieproblemen aan te pakken. Wil je eens praten over liefde en relatie? Een goed gesprek helpt.