Introvert en extrovert

Extrovert en introvert – wat is het verschil?

Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid. Deze persoonlijkheid staat niet geheel vast, al zal je zien dat er veel dingen hetzelfde zullen blijven als je ouder wordt. Eén van de meest onderzochte verschillen tussen mensen is het onderscheid tussen de extroverte en introverte persoonlijkheid. Ben je benieuwd tot welke groep jij behoort? En wil je graag weten waar je beide groepen aan kunt herkennen? Lees dan snel verder, in dit artikel laten wij je alles zien rondom de extrovert en de introvert als persoon! 

Wat is een extrovert persoon? 

Laten we eens beginnen bij de extroverte persoonlijkheid. We hebben het over een extrovert persoon wanneer iemand een open karakter heeft en het leuk vindt om kennis te maken met nieuwe mensen. De extroverte persoon oogt vaak als erg sociaal en vindt het leuk om zijn of haar gevoelens te uiten met anderen. Dit zijn over het algemeen de mensen die het niet eng vinden om een nieuw iemand aan te spreken. De meeste mensen met een extroverte persoonlijkheid hebben een drang naar prikkels. Zij ontspannen bijvoorbeeld door middel van een etentje met vrienden in plaats van een rustig avondje op de bank. De belangrijkste kenmerken van een extroverte persoon zijn:

  • Extroverte personen vinden het prettig om gevoelens te uiten
  • Een extrovert persoon voelt zich vaak op zijn/haar gemak in een grotere groep
  • Extroverte personen vinden het leuk om naar sociale evenementen te gaan
  • Een extroverte persoon wordt (onterecht) beschreven als relatief druk

Wat is een introvert persoon?

Introvert en extrovert

Aan de andere zijde van het spectrum hebben we mensen die juist een introverte persoonlijkheid hebben. In tegenstelling tot de extrovert is een introvert iemand die zijn innerlijke wereld over het algemeen de boventoon laat voeren. Dit houdt onder andere in dat de introverte persoonlijkheid vaak wat rustiger oogt en dat hij of zij niet zo snel heftige emoties zal laten zien. Tenzij de introvert bekenden om zich heen heeft is de kans groot dat hij of zij niet het luidste zal praten in een bepaalde groep. De belangrijkste kenmerken van een introverte persoon zijn: 

  • Introvert personen hebben vaak diepe gevoelens, maar laten deze niet altijd zien
  • Een introvert persoon voelt zich het meeste op zijn/haar gemak in een klein groepje
  • Introverte personen hechten veel waarde aan een rustig avondje op de bank
  • Een introvert persoon wordt (onterecht) beschreven als verlegen 

Wetenschappelijke verschillen tussen beide groepen

Introvert en extrovert zijn zit niet alleen tussen de oren. Het is namelijk zo dat er relatief veel wetenschappelijk bewijs bestaat die aanduidt dat er echte verschillen bestaan tussen beide groepen. Een groot verschil tussen de hersenen van introverte en extraverte mensen is de manier waarop ze reageren op de neurotransmitter dopamine. Dopamine is een chemische stof die vrijkomt in de hersenen en de motivatie geeft om externe beloningen te zoeken. Hier kan je denken aan geld verdienen, een hoge positie in de maatschappij bereiken, een partner vinden of geselecteerd worden voor een belangrijk project op het werk. 

Het is niet zo dat introverte mensen minder dopamine in hun hersenen hebben dan extraverte mensen. In feite hebben zowel introverte als extraverte mensen dezelfde hoeveelheid dopamine beschikbaar. Het verschil zit in de activiteit van het dopamine netwerk in de hersenen. Het is actiever in de hersenen van extroverte mensen dan in de hersenen van introverte mensen. Introverte mensen gebruiken liever een andere neurotransmitter, een transmitter met de naam acetylcholine. Net als dopamine is acetylcholine ook gekoppeld aan plezier. Het verschil is dat acetylcholine ons een goed gevoel geeft als we ons naar binnen keren. Het stimuleert ons vermogen om diep na te denken, te reflecteren en ons gedurende een lange periode intensief op slechts één ding te concentreren. 

Ontdek jouw eigen persoonlijkheid

Met de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen omtrent de extrovert en introvert. Belangrijk om nog eens te benadrukken is dat je echt niet tot slechts een groep behoort. Je kunt prima een extrovert persoon zijn die af en toe wat introverter is. Andersom kan het ook, een introvert persoon kan tijdens een feestje best als extroverte naar buiten komen. Het kennen van je persoonlijkheid is dé manier om te groeien in het dagelijks leven. Wil je hier eens over praten met een Life Coach? Dat kan op TopConsulenten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie