Het belang van een dagboek bijhouden

Dagboek bijhouden – 4 redenen om direct te starten

De kans is groot dat je als kind vast wel eens een dagboek hebt bijgehouden. Er zijn meerdere redenen waarom het ook als volwassene verstandig is om een dagboek bij te houden. Door middel van een dagboek is het mogelijk om niet alleen traumatische gebeurtenissen te verwerken, maar het geeft je ook nog eens een dankbaar gevoel. Nu niet iedereen bekend is met de wetenschap achter het bijhouden van een dagboek hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel voor je op een rijtje te zetten. Door dit goed door te nemen weet je binnen no time waarom jij ook een nieuw dagboekje in huis zou moeten halen. 

Waarom zou je een dagboek bijhouden?

Laten we als eerste eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom het niet zo verkeerd is om een dagboek bij te houden. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje gezet: 

Met een dagboek houd je jouw gedachten op een rijtje

Een dagboek bijhouden helpt ons op de eerste plaats om onze gedachten te ordenen en ze begrijpelijk te maken. Je kunt dagelijkse gebeurtenissen, gedachten en gevoelens over bepaalde ervaringen of meningen opschrijven in je dagboek. Misschien ben je bijvoorbeeld ergens een beetje onzeker over. Of misschien heb je iets waar je alsmaar aan blijft denken. Door een dagboek krijg je inzicht in wat je zoals bezig houdt op een dag. 

Het bijhouden van een dagboek

Met een dagboek kun je beter leren schrijven 

Een dagboek bijhouden helpt je ook nog eens om beter te schrijven. Als je wilt oefenen met schrijven of als je beter wilt worden in schrijven dan kun je het beste een dagboek beginnen. Het enige wat je hoeft te doen is te beginnen met het schrijven van je gedachten in het dagboek. Hoe meer je schrijft, hoe beter je leert schrijven. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor mensen die erover nadenken om ooit nog eens een eigen boek te schrijven. 

Met een dagboek bereik je je doelen sneller

Een dagboek is een super aanwinst voor iedereen die moeite heeft om zijn doelen of ambities te  behalen. Door jouw doelen in een dagboek bij te houden ben je in staat om jouw vooruitgang in de gaten houden. Dit zorgt ervoor dat je je gemotiveerd zal voelen, zo heb je altijd de energie om vooruit te blijven kijken. Voor je het weet heb je iets nieuws om af te strepen van je to-do lijstje. Ieder doel wat je hebt afgestreept voorziet je weer van een flinke motivatie boost. 

Met een dagboek heb je minder snel last van stress

Het opschrijven van je gevoelens helpt je om je angsten in kaart te brengen. Dit kan je helpen om alle stress die je hebt opgebouwd los te laten. Je kunt aan de hand van een soort meting je stressniveau aangeven. Dit zorgt ervoor dat je na kunt gaan hoe het gaat. Een dagboek bijhouden is dan ook gelijk een vorm van Cognitive Behaviour Therapy, een vorm van therapie die veel wetenschappelijk bewijs kent ten opzichte van andere therapieën. 

Een dagboek bijhouden – hoe doe je dat eigenlijk? 

Je ziet wel dat er genoeg redenen zijn waarom jij ook een eigen dagboek bij zou moeten houden. Nu vinden veel mensen het lastig om te beginnen. Het belangrijkste is om het niet uit te stellen. Door gewoon een dagboek te kopen en door met jezelf af te spreken dat je er iedere avond wat in schrijft, zal je het niet meer voor je uit kunnen schuiven. In het begin zal het een beetje onwennig zijn om iets op te schrijven, maar probeer om de belangrijkste gebeurtenissen van die dag op een rijtje te zetten. 

Vervolgens kan je van daaruit aan de slag gaan om na te denken over de gevoelens die je bij die gebeurtenis hebt gevoeld. Binnen no time ondervind je zelf dat een dagboek bijhouden je een bepaalde mate van rust weet te brengen. Benieuwd naar nog meer manieren waarop je spirituele en persoonlijke ontwikkeling op de beste manier vorm kunt geven? Blijf dan zeker even kijken op deze site, er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie