Ben jij jaloers in je relatie?

Ben jij jaloers in je relatie – dé belangrijkste tips

Het onderhouden van een relatie is lang niet zo eenvoudig als je in eerste instantie in gedachten had. Er zijn verschillende problemen die kunnen ontstaan binnen de relatie. Een van de grootste problemen die desastreus kan zijn voor de relatie is een gevoel van jaloezie. Benieuwd waar dit gevoel van jaloezie van komt en wat je kunt doen als je jaloers in je relatie bent? Lees dan snel verder, in dit artikel laten wij het je namelijk allemaal zien!

Waarom worden we eigenlijk jaloers?

Voordat we in kunnen gaan op de handige tips om jaloezie in een relatie tegen te gaan is het handig om even te kijken naar de oorzaken van het gevoel van jaloezie. Jaloezie in een relatie heeft vaak eerder te maken met je eigen kwetsbaarheden dan met de daden van je partner. Je kunt bijvoorbeeld snel jaloers worden als je een relatie hebt gehad die niet echt op rolletjes verliep. Het is belangrijk om met je partner over deze ervaringen te praten. Dit zorgt ervoor dat je rekening kunt houden met elkaars triggers en ze kunt respecteren.

Jaloers in relatie

Jaloezie kan ook voortkomen uit een laag gevoel van eigenwaarde of een slecht zelfbeeld. Bijvoorbeeld als je je niet aantrekkelijk en zelfverzekerd voelt. Het kan dan moeilijk zijn om echt te geloven dat je partner van je houdt en je waardeert. Voor anderen kan jaloezie veroorzaakt worden door onrealistische verwachtingen over de relatie. Wees je altijd bewust van het feit dat je gevoelens geen feiten zijn. Verbeeld je je dingen die er niet echt zijn? Dan is het verstandig om hier eens goed over na te denken. 

Handige tips om jaloezie tegen te gaan 

Mocht je denken dat jouw jaloezie in de weg staat om een goede relatie te onderhouden met je partner? Dan is het noodzakelijk om hier verandering in te brengen. Door de nodige veranderingen door te voeren in het dagelijks leven is het mogelijk om jouw gevoel van jaloezie tot een absoluut minimum te beperken. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder een aantal handige tips en tricks op een rijtje gezet:

Zorg voor tijd voor jezelf

Een fout die veel mensen maken is dat zij verwachten dat ze er 100% van de tijd voor elkaar zijn. Dit is echter niet houdbaar op de lange termijn, ook niet als je samenwoont. Je zal dan ook echt altijd wat tijd in moeten plannen voor jezelf. Deze tijd kun je gebruiken om na te denken over het leven en over de relatie. Deze tijd voor jezelf hoeft echt niet lang te zijn, zolang je er maar voor zorgt dat je niet alleen maar op elkaars lip zit. Je zal merken dat dit al veel verandering teweeg kan brengen in de relatie.

Hou een dagboek bij

Als je graag je eigen gedachten in kaart wilt brengen als het aankomt op de relatie dan is het bijhouden van een dagboek zo gek nog niet. Met behulp van een dagboek, mogelijk in combinatie met CBT, kan je bepaalde denkpatronen inzichtelijk maken. Dit zorgt ervoor dat je antwoord krijgt op de vraag waarom je eigenlijk een gevoel van jaloezie voelt in de relatie. 

Geef relatietherapie een kans

Mocht je denken dat je jaloerse gevoelens wel degelijk voortkomen uit de handelingen van de ander en wil je hier graag over praten dan is het mogelijk om een vorm van relatietherapie een kans te geven. Door samen met je partner in gesprek te gaan tijdens de sessies is het mogelijk om de problemen kenbaar te maken. Zo kunnen jullie samen naar een bepaalde oplossing toewerken. Middels ons zoekformulier is het mogelijk om uit te komen bij een relatietherapeut bij jou in de buurt die je verder kan helpen. 

Belangrijk om te weten is dat je echt niet de eerste bent die last heeft van jaloezie in een relatie. Wat je echter wel moet weten is dat je hier niet in hoeft te blijven hangen. Door op tijd actie te ondernemen en door bijvoorbeeld gebruik te maken van relatietherapie is het mogelijk om jouw gevoel van jaloezie binnen de relatie te verminderen. Dit maakt het mogelijk om met een frisse blik naar de toekomst te kijken.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie