Hoogsensitief persoon topconsulenten

Ben jij Hoogsensitief? Wat is dat eigenlijk…

Hoogsensitiviteit of hoogsensitief zijn komt bij veel mensen voor. Het is een persoonlijkheidskenmerk en het wordt niet gezien als een psychische aandoening. Het kan best wat voordelen hebben maar ook zeker nadelen. Hoogsensitieve mensen hebben een hoge gevoeligheid voor prikkels waardoor impulsen vaak harder binnen kunnen komen. In dit artikel proberen wij zoveel mogelijk vragen over hoogsensitiviteit te beantwoorden.

Een veelvoorkomend negatief kenmerk van hoogsensitief zijn?

Hoogsensitieve mensen krijgen gesprekken, geuren, geluiden en andere prikkels op een intensere manier binnen. Dat heeft als gevolg dat mensen met deze hogere sensitiviteit vaak diepgaande verbanden zoeken achter andermans bedoelingen. Het kan er dus voor zorgen dat het verkeerd begrepen wordt. Dit is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er ook veel positieve kenmerken. Mensen met hoogsensitiviteit hebben over het algemeen in hoge mate een gevoel voor rechtvaardigheid en zijn eerlijker.

Waar staat de afkorting HSP voor?

Hoogsensitief wordt ook wel aangeduid als HSP. HSP staat voor Highly Sensitive Person, ofwel hoog sensitief persoon.

Hoeveel mensen zijn Hoogsensitief?

Er wordt gezegd dat ongeveer 1 op de 5 mensen in bepaalde mate hoogsensitieve eigenschappen bezitten. Dat is best veel. Dit is waarschijnlijk ook de rede dat het momenteel zo populair is. Je hebt vast meer gehoord over dit onderwerp en je zal het hier vast niet voor de eerste keer lezen. Het is overigens wel goed dat er veel over gepraat wordt. Op deze manier wordt het erkend en ontstaat er begrip voor.

Hoogsensitief persoon topconsulenten

Hoe gebruik je hoogsensitiviteit in jouw voordeel?

Deze tips hebben betrekking op jou als je daadwerkelijk hoogsensitief bent.

Allereerst heb je een hoger empatisch vermogen. Met een hoger empatisch vermogen kun je beter invoelen op bepaalde situaties. Hierdoor kun je sneller een knelpunt van iemand herkennen en daar advies op geven. Altijd handig.

Ten tweede ben je als HSP’er van nature meer dienstbaar. Dat is een prachtige kwaliteit dat veel mensen aanspreekt. Pas op dat je je niet laat kwetsen door mensen die gebruik van je willen maken. Wees bewust van je hoogsensitiviteit en gebruik je dienstbare karakter om mensen te helpen.

Ten derde heb je als hoogsensitief persoon een krachtigere intuïtie. Hierdoor voel je dus beter aan welke richting je op moet in het leven. Durf dus op je intuïtie te vertrouwen en dit als kompas te gebruiken.

Ten vierde heb je vast gemerkt dat je mensen inspireert. Mensen komen hierdoor bij jou met hun persoonlijke en soms gevoelige verhalen. Jij bent hun helper en dat kan je ook een enorme boost geven.

Ten vijfde ben je waarschijnlijk creatief ingesteld. Creativiteit kan je erg goed uitkomen, ook bijvoorbeeld op zakelijk vlak. Als creatief persoon kun je jezelf beter uitdrukken, gebruik dit als voordeel!

Waar moet je op letten als Hoogsensitief persoon?

Zorg ervoor dat je jezelf omringt met mensen die positief in het leven staan. Mensen die je niet onnodig uit balans brengen. Als HSP’er ben je gevoeliger voor prikkels en zoek je waarschijnlijk sneller kwaad achter iemands handelen. Zo iets kan je vervelend tegemoet komen. Wanneer je overprikkelt raakt door iemand in je omgeving, pak dan even je moment om te kalmeren. Weest bewust van je hoogsensitiviteit en ga zo optimaal mogelijk om met de situatie.

In het dagelijks leven zijn er veel impulsen waar je ook als niet HSP’er enorme stress van kan krijgen. Je hebt misschien veel verantwoordelijkheden en je wilt hier zo goed mogelijk mee omgaan. Iemand die hoogsensitief is, is hierdoor meer vatbaar voor stress en moet op een betere manier met stress omgaan. Je wilt immers niet depressief raken of in een burn-out terecht komen.

Als je hoogsensitief bent is het raadzaam om jezelf af en toe even af te zonderen en tot bezinning te komen. Je kunt bijvoorbeeld mediteren of naar rustgevende muziek of geluiden luisteren. Luister bijvoorbeeld naar deze rustgevende muziek –>

Wat voel je eigenlijk als je Hoogsensitief bent?

Als hoogsensitief persoon trek je veel verantwoordelijkheid naar je toe. Hierdoor raak je op een gegeven moment uitgeput en wil je even alles van je af schudden. Hoogsensitieve mensen geven meer dan ze ontvangen en daardoor voelen ze zich soms een beetje in de maling genomen. Dit zorgt voor teleurstelling en wispelturigheid. Een patroon waar je lastig uit komt.

Je denkt als HSP’er soms veel te veel na. Dit diepe nadenken komt omdat je hersens op een dieper niveau werken. Je raakt overgestimuleerd wanneer je ergens bent waar heel veel prikkels zijn. Ook ben je meer gebaat bij een wat rustigere plek. Je hebt ook het gevoel dat je sterker reageert op zowel positieve als negatieve dingen. De mensen om je heen staan anders in het leven. Wat meer op een nuchtere manier. Daar waar je als hoogsensitief persoon meer wilt bereiken vanwege in de dingen die jij belangrijk vindt.

Hoe ga je goed met hoogsensitiviteit om?

Om goed met hoogsensitiviteit om te gaan moet je je eerst bewust zijn van het feit dat je hoogsensitief bent. Herken je veel dingen in dit artikel dan kun je jezelf misschien beschouwen als HSP’er. Ontken het dus niet.

Zorg er altijd voor dat je emoties en trauma’s uit het verleden opruimt. Ontwikkel jezelf op persoonlijk vlak en verdiep je in spiritualiteit. Als je hoogsensitief bent kunnen deze soms vervelend terugkomen in je leven. Je moet meer aandacht besteden aan je persoonlijke balans. Focus op een geregeld leven en luister goed naar wat je lichaam je te vertellen heeft.

Een hoog bewustzijn van hoogsensitiviteit geeft je alle handvatten om het in jouw voordeel te gebruiken. Om dit bewustzijn te ontwikkelen kun je praten met een coach. Bijvoorbeeld een coach op het TopConsulenten platform. Gebruik het zoekformulier op topconsulenten.nl of topconsulenten.be om de juiste coach te vinden. Het is een laagdrempelige manier om eens over dit onderwerp te praten.