Vrijheid Johanna Dijkstra TopConsulenten

Keuzes maken is vrijheid creëren

Als je keuzes maakt die bij jou passen en waar jij gelukkig van wordt dan wordt er wel eens gezegd dat je egoïstisch bent. Niets is minder waar! Keuzes maken geeft je vrijheid zodat je niet meer op je tenen hoeft te lopen. Je bent minder snel overprikkelt en je wordt minder snel geprikkeld door anderen.

Geduld en tijd

Het nadeel is dat er geduld en tijd voor nodig is. Want iedereen moet er even aan wennen dat jij nu voor jezelf kiest. Heb geduld, dat is het meer dan waard!

Vanuit angst kiezen

Een paar jaar geleden ik had een goede baan, veel vrije tijd en toch zat ik niet op mijn plekje daar. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was op een vrijdag rond 16:00 uur dat ik bij mijn vriend aan tafel schoof om hem te vertellen dat ik ontslag ga nemen. “Maandag ga ik mijn baas mededelen dat ik er volgende week vrijdag voor het laatst ben. Ik neem ontslag.

Mijn vriend (nu inmiddels ex-vriend) sprong van boosheid van zijn stoel hoe ik dat in hemelsnaam kon bedenken. Ik moest dit van hem eerst maar eens aan mijn ouders vertellen. Oké dacht ik, dan gaan we dat toch doen. Mijn ouders vonden het geen handige actie, net als mijn vriend. Wat mijn ouders, vriend en later mijn vrienden ook zeiden, ik trok mij er niets van aan.

Toen ik die maandag op mijn werk was vertelde ik het mijn baas. Hij keek raar op en vroeg “Wil je meer verdienen?”. Toen zei ik ja, maar nu voor mezelf!

Ik heb die vrijdag op werk alles netjes achtergelaten en de nieuwe medewerker ingewerkt. Ik wist overigens nog niet wat voor onderneming ik wilde beginnen. Maar ik dacht, ook dat komt goed! De dag nadat ik geen werk meer had was ik als eerste bij de brievenbus om de Telegraaf eruit te halen. Daar stond een vacature in om als franchisenemer aan de slag te kunnen gaan. Ik heb gebeld en ben meteen op gesprek gegaan. Ik zou over vier weken bericht van hun krijgen. Ik heb ze toen gezegd, ik wacht tot maandag!

Waarom ik dat zo heb aangepakt weet ik niet meer, maar blijkbaar was mijn gevoel helemaal juist. Die maandag kreeg ik een telefoontje of ik op het hoofdkantoor wilde komen. Ik ben toen direct aangenomen.

Ik heb dit werk een jaar gedaan en ben vanuit daar in het spirituele vak terecht gekomen. Ook daar kreeg ik weer allemaal weerstand van anderen uit mijn omgeving.

Als ik vanuit angst had gekozen was ik niet waar ik nu ben. Ik ben tot de dag van vandaag dankbaar dat ik voor mezelf heb gekozen. Dit is alweer dik tien jaar geleden.

Misschien een kleine tip voor jou. Als je het nog moeilijk vindt denk dan aan de instructie die je krijgt als je met het vliegtuig gaat. Daar zeggen ze ook dat als er iets gebeurd, je het zuurstofmasker eerst bij jezelf op moet doen en dan pas bij je partner, kinderen of vrienden met wie je ook op reis bent. Dit is net zoals met keuzes maken, eerst bij jezelf voelen en dan pas bij de ander.

Succes en tot snel

Liefs,
Johanna

TopConsulent - Johanna Dijkstra

Johanna Dijkstra is life-coach en is op wisselende tijden bereikbaar via TopConsulenten.nl. Klik hier om haar profiel te bekijken.


Geplaatst

in

door

Tags: