Site pictogram topconsulenten.blog

Wat is er zo speciaal aan de Zomerzonnewende?

De Zomerzonnewende, wat is dat eigenlijk?

De zomerzonnewende is een verschijnsel dat ieder jaar plaatsvindt op 21 juni. Het wordt ook wel het zomersolstitium genoemd. Tijdens dit astronomische verschijnsel staat de zon op z’n hoogst. Op deze dag doet zich, op het noordelijk halfrond, de langste dag van het jaar voor. Dit is voor veel mensen rede tot een feestje. Na deze datum beginnen de dagen weer korter te worden.

Wat is er zo speciaal aan de Zomerzonnewende?

Op veel plaatsen wordt de zomerzonnewende uitbundig gevierd. Het verschijnsel is ook wel erg bijzonder en komt slechts eenmalig per jaar voor. Het is een keerpunt wat door velen als spiritueel wordt beschouwd. Het speciale aan de zomerzonnewende is dat dit keerpunt oorspronkelijk op vele manieren werd gevierd. De vieringen hebben echter altijd een religieuze betekenis. Grote vreugdevuren bijvoorbeeld om duistere krachten weg te jagen.

Rituelen tijdens dit verschijnsel

De Stonehenge, de cirkel met de enorme prehistorische stenen in Salisbury, is misschien wel de meest populaire locatie om de zomerzonnewende te vieren. Een locatie dichtbij in Avebury is ook een bekende plek waar dit verschijnsel wordt gevierd. De rituelen die hier worden gehouden staan in teken van het in stand houden van de rituelen die werden gevoerd door onze voorouders. Spiritueel georiënteerde mensen, waaronder healers en lichtwerkers, komen op deze speciale locaties tezamen om te mediteren. Het zien van de opkomende zon na een nacht vol magie en feest is waar dit hele ritueel om draait. Het verlangen naar de voorouderlijke rituelen bestaat nog steeds en zijn opgeslagen in de ziel.

Wat is jouw ritueel?

Het is heel gewoonlijk om zelf een ritueel te bedenken voor de zomerzonnewende. Je kunt dus zeker samen met een je familie en vrienden deze speciale dag vieren. Tijdens deze dag staat dankbaarheid centraal. Je kunt bijvoorbeeld jouw eigen dankbaarheidsritueel bedenken of die van een ander bijwonen. Kom samen en feest in zomerse kleding met vrolijke kleuren. Je kunt geschenken meenemen voor de mensen om je heen. Bijvoorbeeld een mooie bloem voor in je haar. Dit zorgt bijna altijd voor een lach op iemands gezicht.

De Zomerzonnewende in relatie tot Liefde

Misschien vraag jij je af wat de zomerzonnewende te maken heeft met liefde en romantiek. Het ontgaat je hoogstwaarschijnlijk maar dit bijzondere moment heeft wel degelijk een connectie met de liefde. In Zweden is er bijvoorbeeld rond deze tijd een verrassende piek in het verwekken van kinderen. Rond dit magische moment wordt dus meer seks bedreven dan normaal. Waar dit precies door komt is niet helemaal duidelijk.

Sterrenbeeld kreeft

Gedurende dit verschijnsel bevindt de zon zich in het sterrenbeeld van de horoscoop Kreeft. Dit is het moment van seksualiteit en intimiteit omdat dit teken vol vrouwelijke energie zit. Is je seksleven een beetje ingestort? Dan is dit misschien het moment om dat weer vol op te pakken.

Het doel van de Zomerzonnewende

De wereld draait door. Mensen worden overspoeld met prikkels die leiden tot spanningen. Je zult dit vast herkennen in jouw dagelijkse leven. Wanneer je een hectisch of meer rustig bestaan leidt, deze feestdag biedt ieder mens een moment van bewustwording. Tijdens de zomerzonnewende richt je je op de natuurlijke verschijnselen van de aarde en spreek je jouw waardering en dankbaarheid uit.

Vier daarom de zomerzonnewende met vrienden en familie. Vier samen met jouw medemens het bestaan van de aarde. Wanneer je dit doet zul je merken dat je het dagelijks leven meer kan waarderen. Je rukt je even los van de dagelijkse sleur. Een sleur waarin je soms verblind raakt door telefoontjes, werk en sociale druk. Het moderne doel van de zomerzonnewende is dan ook dat je even afstand neemt van de hectiek en de waan van de dag. Je kijkt naar de mooie wonderen die de wereld te bieden heeft en je viert feest.

Germaanse heidendom

Het vieren van het midzomernacht wordt vooral gedaan in Germaanse landen. Midzomer, ook wel Litha genoemd, komt voort uit het Germaanse heidendom. Wist je dat midzomeravond in Zweden, Finland en Estland als het grootste feest van het kalenderjaar wordt beschouwd? In deze landen is de zomerzonnewende en de midzomeravond vergelijkbaar met Kerstavond en Nieuwjaar.

Spirituele betekenis van de zonnewende

De winterzonnewende is de officiële start van de winter. Het is de kortste dag van het jaar. Dit heeft overigens ook een spirituele betekenis. De aarde en de natuur nemen even een adempauze en bereiden zich voor op de winter. De spirituele betekenis hiervan is dat je na gaat denken over jouw levensreis. Deze staat in relatie tot de seizoenen.

Zo is de zon na de winterzonnewende op zijn zwakst wat symbool staat voor een wedergeboorte. Gebruik deze symboliek om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Het is vroeger donker en later licht. In de duisternis kun je meer tot jezelf komen en nadenken over jouw verdere spirituele reis. Daar waar je in de zomer zelf ook meer bloeit is dit het keerpunt om ook de stilte en rust te eren. Bij een goed besef van dit verschijnsel denk je na over jouw persoonlijke balans. Als deze goed in harmonie is met Moeder Natuur kun je daar erg veel profijt van hebben.

Eerder in dit artikel lees je hoe mensen de zomerzonnewende vieren. Daar waar de winterzonnewende minder populair is heeft het op spiritueel vlak wel een belangrijke betekenis. Tijdens een zonnewende bereikt de zon een bijzonder punt aan de hemel. Vanuit een spiritueel en religieus oogpunt is dit het moment dat de scheidslijn tussen spiritualiteit en realiteit het dunst is. De zonnewende staat daarom in teken van verbinding. Verbinding met jezelf en de mensen om je heen. Het ontwikkelen van je intuïtie en zelfbewustzijn, onderweg naar een completer persoon.

Mobiele versie afsluiten