Dingen die je gelukkiger maken

Dingen die je gelukkiger maken? Hier zijn 6 tips

Wat maakt jou gelukkiger? Voor de meesten van ons roept die vraag onmiddellijk een groot aantal verleidelijke ideeën op. Een dutje doen in de zon of misschien wat decadente chocolade proeven. Op vakantie gaan of geld winnen bij de fruitautomaten. Maar voor sommigen van ons kunnen deze wegen naar geluk frustrerend buiten bereik zijn. Gezien de drukke agenda’s van veel mensen hebben we misschien geen tijd voor dingen die ons gelukkiger maken.

Zelfzuchtige dingen maken je niet gelukkiger

Als je de bovengenoemde dingen goed leest dan zie je dat het allemaal activiteiten zijn die jou tijdelijk gelukkiger maken. De dingen die je langdurig gelukkiger zal maken zijn activiteiten waarin je geeft. Dit is overigens wetenschappelijk bewezen. Geven maakt je gelukkiger. 

Natuurlijk is de wetenschap over geluk voortdurend veranderend omdat onderzoek naar wat mensen gelukkiger maakt steeds dieper gaat. Ook zoeken onderzoekers naar wat mensen geweldig doet voelen. Dingen als een geweldige reis naar een zonnig oord of een hilarische film zullen je zeker een boost zullen geven. Dit zorgt alleen niet altijd voor een langdurig gevoel van gelukkig zijn. Dingen die je echt gelukkiger maken zijn de activiteiten waar je anderen gelukkig maakt zonder te denken aan je eigen

Dingen die je echt gelukkiger maken

1. Doe vrijwilligerswerk

Het doneren van jouw tijd, energie en vaardigheden aan een persoon of organisatie in nood zal je gelukkiger maken. Mensen die vrijwilligerswerk doen leven gelukkiger dan degenen wiens dagelijkse inspanningen uitsluitend gericht zijn op hun eigen persoonlijke bezigheden. De voordelen strekken zich zelfs uit tot jouw naaste relaties. Mensen die vrijwilligerswerk doen blijken gelukkiger te zijn.

2. Een houding van dankbaarheid

Tips die je Gelukkiger makenEr is veel onderzoek gedaan naar de kracht van positief denken en een dankbare houding. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen zich gelukkiger en optimistischer voelen als ze de tijd nemen om verschillende dingen op te schrijven waarvoor ze zich dankbaar voelen. Een positieve en dankbare houding zal je gelukkiger maken. Wil jij jezelf deze houding aanmeten? Praat er eens over met een Life Coach.

3. Neem een huisdier

Studies hebben aangetoond dat het strelen van de vacht van een dier de bloeddruk van een persoon kan verlagen. Het blijkt ook dat het hebben van een hond, kat of andere diervriend jou een boost kan geven. Een boost aan het gevoel van eigenwaarde. Het verzorgen van een dier maakt je gelukkiger.

4. Wees intiem met je geliefde

Het stereotype is dat mannen meer naar seks verlangen dan vrouwen. Maar zowel mannen als vrouwen ervaren een blijvende toename van geluk die rechtstreeks verband houdt met hun gevoel van seksuele bevrediging. Seks zal je dus gelukkiger maken. Het is geen verrassing dat vrijen ervoor zorgt dat mensen zich op het moment goed voelen, maar misschien besef je niet dat seksuele intimiteit ook kan helpen om angst te verzachten. Zelfs als je alleen maar knuffelt of handen vasthoudt krijg je een boost in endorfines zoals oxytocine, bekend als het “feel-good” hormoon. En, natuurlijk, fysieke intimiteit zorgt ervoor dat we ons emotioneel dichter bij onze partners voelen. Een bevredigende, intieme verbinding met een geliefde kan zalig zijn. Meer lezen over liefde?

5. Laat je hart en spieren pompen. Het zal je gelukkiger maken

Zelfs milde oefeningen zoals een wandeling maken kunnen je een goed gevoel geven. Vooral als je buiten loopt en een beetje zon kan opvangen. Dit verhoogt je serotonineniveaus. Het is gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging depressie en angst helpt te verlichten en een blijvend gevoel van welzijn kan creëren. Sport en beweging kan je dus wel degelijk gelukkiger maken. De meeste artsen raden dertig minuten per dag aan. Maar als een snelle tien minuten durende wandeling om de hoek elke ochtend alles is wat je kunt aan, doe dat dan. Je zult zeker de voordelen in je humeur voelen en je hart zal je bedanken. Bovendien is een stevige wandeling een geweldige activiteit om van te genieten met je geliefde, een buur of je hond. Je kunt je geluk, je gezondheid en je gemeenschapsgevoel op deze manier een boost geven.

6. Ga erop uit om te genieten van kunst, muziek en andere culturele evenementen

Er is een directe link gevonden tussen blijvend geluk en deelname aan culturele evenementen zoals ballet, kunsttentoonstellingen, musea en dergelijke. Ga erop uit!

Als je de bovengenoemde zes activiteiten overweegt, zul je merken dat ze bijna allemaal gericht zijn op gemeenschap, verbinding en onzelfzuchtigheid. Deze moeten dan het geheim zijn van blijvend geluk. Volg deze tips daarom om erachter te komen of ze jou gelukkiger maken. Uiteindelijk gaat het erom onze plaats in de wereld te vinden door erop uit te gaan en zinvolle banden te smeden met onze medemensen.

Dus de volgende keer dat je je een beetje down voelt, ga je gang en geniet van een chocoladereep, kijk naar een komische film of fantaseer over het nemen van een Caribische cruise. Als dat is waar je je goed door voelt op het moment dan zal het je wel degelijk gelukkiger maken. Vergeet niet dat het pad naar blijvende vervulling anders is dan deze tijdelijke pleziertjes.

Wil jij eens praten over jouw spirituele ontwikkeling?