Site pictogram topconsulenten.blog

Wat is jouw hechtingsstijl?

Wat is jouw hechtingsstijl?

Wanneer je iemand al voor een lange tijd kent dan raak je gehecht aan deze persoon. Dit is logisch, je leert elkaar namelijk steeds beter kennen. Wat veel mensen niet weten is dat iedereen op een andere manier naar iemand toegroeit. De wijze waarop iemand dit doet wordt ook wel aangeduid met de term hechtingsstijl. Benieuwd wat een hechtingsstijl inhoudt en welke verschillende soorten stijlen er te vinden zijn? Dan is het handig om dit artikel goed door te nemen. We hebben het één en ander op een rijtje gezet. 

Wat is een hechtingsstijl eigenlijk? 

Wat is hecht zijn met iemand? Gehecht zijn is de band die we vormen met iemand om ons heen. Dit kan een vriend zijn, maar ook een ouder of een oom. Het is een universeel menselijk fenomeen dat al in de baarmoeder begint. De mate van gehechtheid is belangrijk voor de waarde die we hechten aan een bepaalde relatie of vriendschap. Om erachter te komen welke hechtingsstijl jij hebt zijn er verschillende testen te vinden. Deze testen stellen vragen zoals: “Ik ontwikkel gemakkelijk emotionele banden met anderen” en “Als een partner me dwingt een verbintenis aan te gaan wil ik hier iets voor terug”. Aan de hand van deze vragen zie je welke hechtingsstijl bij je past. 

Hechtingsstijl herkennen – de soorten hechtingsstijlen 

Als het aankomt op hechtingsstijlen zijn er verschillende soorten stijlen die we kunnen onderscheiden. Hoewel je niet per se tot een stijl toebehoort is er vaak wel een hechtingsstijl die de boventoon zal voeren. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de meest voorkomende soorten hechtingsstijlen hieronder voor je op een rijtje te zetten. 

De creatieveling

Iemand die behoort tot de creatieve hechtingsstijl voelt zich het meest verbonden met mensen als ze samen aan het spelen zijn. Zij hebben de neiging terug te kijken op een ervaring en die als geslaagd te beschouwen als er leuke dingen te doen waren. Er werden bijvoorbeeld spelletjes gespeeld of er was wat leuks te doen. In het algemeen zal het voor de creatieveling lastig zijn zich hecht te voelen met iemand die zij saai vinden. 

De bewaker

Mensen die vallen binnen de groep van bewakers voelen zich het meest verbonden met mensen op de momenten dat ze elkaar steunen. Zij hebben de neiging om terug te kijken op een gebeurtenis of gebeurtenis met een goed gevoel als ze het idee hebben dat iedereen betrokken was. Dit zijn de mensen die dan ook klaar staan voor mensen die het lastig vinden om mee te komen met de groep. In het algemeen zal het voor deze groep moeilijker zijn zich dicht bij iemand te voelen. Zeker als zij het gevoel hebben dat die persoon niet zijn best doet om klaar te staan voor anderen. 

De idealist

De mensen in de groep idealisten voelen zich het meest verbonden met mensen wanneer zij zich gezien en begrepen voelen. Zij vinden een connectie met iemand waardevol als ze zien dat deze mensen belangstelling toonden voor hun leven en gevoelens. In het algemeen zal het voor deze groep mensen lastiger zijn om naar iemand toe te groeien als ze het idee hebben dat de gesprekken “oppervlakkig” waren. Deze groep probeert dan ook echt altijd diepgang na te streven binnen een relatie of vriendschap met iemand anders. 

De pragmatist

Als laatste zijn er de pragmatisten. Dit zijn de mensen die zich het meest verbonden met mensen wanneer zij zich intellectueel geprikkeld voelen. Zij hebben de neiging om een connectie als waardevol te zien als ze gevraagd werd naar iets wat zij belangrijk vonden. Ook vinden ze het leuk als ze hebben deelgenomen aan een opwindend gesprek dat hen tot nadenken aanzette. In het algemeen zal het moeilijker voor deze groep zijn om zich echt hecht te voelen met iemand als zij niet het gevoel hebben dat die persoon waarde hecht aan nadenken over abstracte onderwerpen zoals politiek en economie. 

Praten over dit onderwerp? Door meer te leren over jouw hechtingsstijl weet je op wat voor manier je in het leven staat en waar je waarde aan hecht. Deze kennis maakt het vervolgens makkelijker om mensen te zoeken die je echt in je groep wilt hebben. Met een Life Coach kun je over dit onderwerp praten. Op TopConsulenten kun je een coach vinden waar je in alle privacy over dit onderwerp kunt praten.

Mobiele versie afsluiten