Site pictogram topconsulenten.blog

What doesn’t kill you makes you stronger

What doesn’t kill you makes you stronger

Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit van de uitspraak ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ hebben gehoord. Wanneer je echter aan deze mensen vraagt wat het precies betekent dan hebben ze vaak geen idee. Aangezien het een belangrijk levensprincipe is om naar te leven is het handig om hier wat dieper op in te gaan. In dit artikel laten wij je precies zien wat ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ betekent. Ook lees je wat je kunt doen om dit principe voor je te laten werken in het dagelijks leven 

Wat betekent ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ eigenlijk? 

Om te zien waar de uitspraak vandaan komt is het noodzakelijk om te kijken naar de geschiedenis achter de uitspraak. Het zal je wellicht verbazen maar de uitspraak ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ komt helemaal niet van een Engelsman. De uitspraak is namelijk afkomstig van de bekende filosoof Friedrich Nietzsche.

In 1888 schreef Nietzsche “Aus der Kriegsschule des Lebens.-Was mich nicht umbringt, macht mich stärker,”. Dit kan ook wel vertaald worden naar het volgende: “Uit de oorlogsschool van het leven – wat mij niet doodt, maakt mij sterker.” Nietzsche breidde het idee enigszins uit in zijn autobiografie Ecce Homo, een bekend boek wat hij ook heeft geschreven in 1888. Hier verwijst hij naar bepaalde individuen als “de gelukstreffers van de natuur”. Hij doelde met name op iemand die in staat is om slechte gebeurtenissen achter zich te laten. In het boek zegt hij onder andere het volgende over de moedige mens: 

“Hij kent remedies voor verwondingen; hij weet ernstige ongelukken in zijn eigen voordeel om te buigen; dat wat hem niet doodt, maakt hem sterker.”

Michael Brady, professor van de Universiteit van Glasgow zegt dat Nietzsche hiermee met name bedoeld dat mensen soms sterker worden doordat zij een lastige periode meemaken. De mensen die dit lukt waren al sterk, worden ze nog sterker door de tegenslagen die zij meemaken in het dagelijks leven. In feite is het dan ook echt een uitspraak die bedoeld is om mensen door lastige periodes heen te slepen. Het betekent iets in de trend van: weet dat je iets goeds kunt halen uit het lijden wat je op dit moment verdraagt. 

What doesn’t kill you makes you stronger in de hedendaagse cultuur 

Deze bekende uitspraak is door veel beroemdheden gebruikt, niet altijd op de manier zoals Nietzsche het zelf voor ogen had. G. Gordon Liddy parafraseerde de zin in zijn autobiografie Will. Hij heeft hier de Engelstalige uitspraak ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ van gemaakt. De film Conan the Barbarian uit 1982 opent met de zin “That which does not kill us makes us stronger”. Het betekent ongeveer hetzelfde, maar het is een beetje slecht vertaald. Talloze liedjes van artiesten als Kelly Clarkson en Kanye West hebben ook een soortgelijke zin opgenomen. 

Het citaat is ook nog wel eens voorzien van een leuke parodie. In de film The Dark Knight uit 2008 zegt de Joker het volgende: “Ik geloof dat wat je niet doodt, je alleen maar vreemder maakt”. Dit past natuurlijk bij de film nu de joker uit is op totale chaos. Door omstandigheden in zijn leven is hij de man geworden die hij is. Dit is niet zoals de uitspraak oorspronkelijk is bedoeld, maar het is wel leuk om te zien dat er een unieke draai aan mee wordt gegeven. 

Wat het niet betekent – lang leve de lol 

Vandaag de dag zijn er veel jonge mensen die denken dat de uitspraak ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ bedoeld is om aan te geven dat je alles uit je leven moet halen. Door zo wild mogelijk te leven zou je dit het beste kunnen doen. Drinken zoveel je kan? Geen probleem, van iedere kater wordt je sterker. Hoewel dit leuk is bedacht is dit niet iets wat aansluit bij Nietzsche.

Iedereen krijgt wel eens te maken met tegenslagen. Juist dan kun je ervoor kiezen om er op een goede manier mee om te gaan. De goede manier is uiteindelijk dat een bepaald voorval je alleen maar sterker kan maken. Daarvoor is het van belang om de ervaring goed te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld door over jouw levenservaringen te praten. Als je levensvragen hebt dan kun je deze stellen aan een TopConsulent. Iemand die in alle privacy jou een vertrouwd luisterend oor biedt. Een goed gesprek helpt.

Mobiele versie afsluiten