Site pictogram topconsulenten.blog

Mantra’s zingen? Alles wat je erover moet weten.

Mantra's zingen

Als het aankomt op mantra’s zingen bestaat er nog altijd een hoop onduidelijkheid. Sommige mensen denken dat een mantra een woord is wat je zelf verzint, anderen denken dat je hele verhalen tegen jezelf aan het fluisteren bent. De waarheid ligt echter ergens in het midden. Om je wat meer te laten zien over de mantra en over het zingen van een mantra hebben we dit artikel voor je geschreven.  Door dit goed door te nemen weet je wat een mantra is en wat je er eigenlijk aan hebt. 

Wat is een mantra eigenlijk? 

Laten we eerst eens kijken naar wat een mantra eigenlijk is. Een mantra is van oudsher een kort geluid, woord of zelfs zinsdeel dat in het Sanskriet wordt uitgesproken. Deze mantra wordt met name voor meditatiedoeleinden gebruikt. Het wordt herhaaldelijk uitgesproken om onze geest en ons lichaam gefocust te houden op het moment. Al sinds de oudheid worden mantra’s als heilig beschouwd. Dit is dan ook de reden dat je vaak de klank “om” hoort om de yogales af te sluiten. Vandaag de dag wordt een “mantra” echter ook gebruikt om zelfbevestigende uitspraken te beschrijven die ons de kracht en het vertrouwen geven om de wereld tegemoet te treden. Bekende mantra’s zijn bijvoorbeeld: 

De betekenis van mantra’s zingen

Nu je weet wat mantra’s zijn is het van belang om stil te staan bij het zingen van mantra’s. Kirtan is een term die we gebruiken voor het zingen van een mantra. Bij het zingen roep je vaak de naam van God. Het is de gemakkelijkste manieren om aan een combinatie van mediatie en mantra yoga te doen. Zingen heeft een kalmerend effect. Dit maakt het voor veel mensen een geweldige manier om de zenuwen te kalmeren en de emoties in een positieve richting te sturen. Door mantra’s te zingen komt er volgens de liefhebbers een spirituele kracht vrij uit de innerlijke uiteinden van ons hart. Het zuivert de geest en het hart. Mantra’s geven mensen de kracht om met de obstakels van het leven om te gaan. In elk woord zit een kracht. 

Hoe kan je zelf aan mantra meditatie doen? 

Tijd om te kijken naar hoe je zelf aan mantra zingen of mantra meditatie kunt doen. Zoek als eerste een rustige plek waar je kunt mediteren zonder gestoord te worden. Kies een houding die je kunt aanhouden voor een langere duur, zittend is over het algemeen het makkelijkste. Stel vervolgens even een timer in en bepaal hoe lang je wilt mediteren. Hoe lang je wilt mediteren hangt echt volledig af van wat je zelf prettig vindt. Begin vervolgens met een paar keer diep adem te halen. Let op je ademhaalt zonder dat je jouw ademhaling probeert te veranderen. 

Concentreer je gewoon op het gevoel dat je buik uitzet en je longen zich vullen met lucht. Gebruik vervolgens je eigen persoonlijke mantra. Blijf langzaam en gestaag door je neus ademen terwijl je je mantra voor jezelf opzegt. Je kunt het hardop zeggen (dit helpt bij mantra’s die bedoeld zijn om trillingen te produceren), maar je kunt het ook in stilte tegen jezelf zeggen. Het helpt vaak om de mantra af te stemmen op je ademhaling. Is je timer afgelopen dan is het tijd om je meditatiesessie af te sluiten. Je zal zien dat je na de sessie gelijk een stuk rustiger bent dan voorheen. 

Geef jij mantra’s zingen een kans? 

Als je interesse hebt in meditatie dan kan een mantra ervoor zorgen dat je de aandacht bij je ademhaling weet te halen. Door een mantra te zingen kan je jezelf ervan overtuigen dat je dingen aankunt die je lastig om eng vindt. Door bepaalde dingen voor jezelf te herhalen zal je erachter komen dat je sterker bent dan je in eerste instantie in gedachten had.

Mobiele versie afsluiten